HTML

Csanád István (53 éves rokkantnyugdíjas) a rekord hidegről

2010.12.31. 10:46 anrecul

KR: Itt állunk Tiszapöpörkényben, Magyarország leghidegebb településének főutcáján, ahol az évi átlaghőmérséklet 4,5 fokkal alacsonyabb az országos átlagnál. És nem csak a leghidegebb, de az egyik legszegényebb is ez az alig 300 lakosú apró zemplén-megyei falucska, ahol gyakorlatilag 100 százalékos a munkanélküliség. Nem csoda, hogy  tavaly nagy vihart kavart, a híradásokba is bekerült, hárman fagytak halálra a saját otthonukban, mert nem volt pénzük tüzelőre. A falucska lakói rendkívül nehéz napok elé néznek, a meteorológiai előrejelzések szerint ugyanis ennek a szokatlanul zord télnek a leghidegebb éjszakája elé nézünk. Minusz harminc, azaz minusz harminc fokra is lemehet a hőmérséklet – ez itt, ezen az isten háta mögötti helyen egyenlő a végítélettel. Mi most a tavalyi 3 áldozat egyikének özvegyéhez, Csanád Istvánhoz igyekszünk. Arra keressük a választ, az özvegy hogyan készül az előttük álló éjszakára. Meg is érkeztünk a portához, itt vár bennünket a láthatóan romos, itt-ott hiányos ház gazdája. Csanád István?

István: Igen, én vagyok.

 

KR: Jó napot kívánunk. Be szabad menni?

István: Tessenek csak.

 

KR: Itt vagyunk hát Csanád István házának, mondjuk azt, nagyszobájában. Sehol egy fütőalkalmatosság, de még csak egy villanykörte se, ami kicsit melegíthetne. Tavaly ebben a szobában fagyott halálra felesége, Böbe?

István: Nem, a másikban.

 

KR: Megnézhetjük?

István: Igen.

 

KR: Jól tudom, a karjaiban halt meg a felesége?

István: Igen.

 

KR: Meg tudja mutatni, itt a szobában pontosan hol történt ez a szörnyű tragédia?

István: Itt a fal mellett.

 

KR: Ezen a helyen fagyott halálra Böbe, Csanád István felesége tavaly télen szerető férje karjai között. István, semmi nem emlékeztet itt a tragédiára, sehol egy virág, egy mécses?

István: Nem volt miből.

 

KR: Mit érzett, István, amikor itt a karjaiban halt meg a felesége?

István: Fáztam.

 

KR: De nem is volt szomorú, nem is érzett engesztelhetetlen, szívszaggató fájdalmat,tehetetlen dühöt,  hogy elvesztette szerelmét?

István: De.

 

KR: Értem, hát ez borzalmas. Visszamehetünk a nagyszobába? Ott egy kicsit világosabb van, az jobb a felvétel szempontjából.

István: Tessék.

 

KR: István, mi lesz ma este? Tudja, hány fokot mondanak ma éjszakára?

István: Nem tudom.

 

KR: Mínusz harminc. Mínusz harminc, István. Mondja, hány fok van itt a házban?

István: Nem tudom.

 

KR: Van hőmérője?

István: Nincs. Tavaly elcseréltem kenyérre.

 

KR: Nos, mi hoztunk magának egyet, hogy lássa, mennyi a hőmérséklet. Lássuk csak, most mennyi! Minusz 8,1 fok. Mit szól ehhez, István?

István: Nem tudom.

 

KR: Ez éjszakára lemehet akár minusz tíz alá is. Mit fog csinálni?

István: Semmit.

 

KR: Mondja el István, mit érez ilyenkor, ezeken a rettenetes téli éjszakákon?

István: Hát, hogy hideg van.

 

KR: Kérem, próbálja meg érzékeltetni, hogy a nézők is elképzelhessék, milyen kínokat él át. Mégis, mire gondol ezekben a rettenetes órákban?

István: Hogy minél előbb legyen vége?

 

KR: Arra gondol, hogy az életének minél előbb legyen vége?

István: Nem, az éjszakának.

 

KR: És a falubeliek nem tudnak összefogni, és mondjuk együtt venni tüzelőt, egy helyre menni és ott melegedni?

István: Mindenki szegény.

 

KR: Rokonai vannak?

István: Vannak.

 

KR: Ők miért nem segítenek?

István: Nekik sincs miből.

 

KR: És nincsen egy gazdag ember, egy híresség, aki segítene Önöknek?Ruhával, tüzelővel, vagy akár csak egy pár szál gyertyát hozott volna.

István: Eddig nem jött senki.

 

KR: Nézze, István, csak amíg beszélgettünk, tovább hült itt a levegő, most minusz 8,4 fokot mutat a hőmérő. Tartsa csak meg. István, mit kívánjunk magának?

István: Nem tudom.

 

KR: Kitartás, István. Reménykedjünk, hátha jobbra fordul, jó?

István: Jó.

 

(vágás, a tudósító már egyedül a ház előtt)

 

KR: Ilyen körülmények között várja István, ebben az ütött-kopott házban, teljesen magára hagyatottan, az év leghidegebb éjszakáját. Hogy lesz-e még kihez jönnünk interjút készíteni jövőre, a következő leghidegebb éjszaka előtt, csak remélni tudjuk. A Képzeld, riport!-nak KR tudosított Tiszapöpörkényből.

 

Szólj hozzá!

Címkék: bulvár

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeldriport.blog.hu/api/trackback/id/tr392550061

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása