HTML

Bertalan atya (67, katolikus pap) a vasárnapi munkavégzésről

2010.12.25. 01:25 anrecul

KR: Hosszas viták után nemrégiben benyújtották a vasárnapi munkavégzés korlátozásáról – vagyis a vasárnap, mint „kötelező” munkaszüneti nap bevezetéséről – szóló törvényt. A módosítás 2012. január 1-én lépne életbe, de borítékolható, a vita magas hőfokon fog folytatódni addig is. Mi az egyház álláspontja a kérdésben? Legyen, vagy ne legyen szabad a vasárnap?

Bertalan atya: Legyen!

 

KR: Az elképzelések szerint vasárnapi munkavégzésre csak kivételes esetben kerülhetne sor, amelyet csak az indokolt mértékben és esetekben, szűken értelmezve lehet elrendelni. Ez akár a vasárnapi misét  is veszélyeztetheti, ha a törvényhozók úgy ítélik meg, az nem tartozik a társadalom számára nélkülözhetetlen – ezért vasárnap is nyújtható, nyújtandó – szolgáltatások közé (ellentétben például az olyanokkal, mint egészségügy vagy közmű).

Bertalan atya: Akkor ne legyen!

 

KR: Érvként hangzott el a munkaszüneti nappá nyilvánítás mellett – többek között éppen a Magyar Katolikus Egyház részéről –, hogy a vasárnapi munkavégzés által sérül az emberek szabad vallásgyakorláshoz való joga, ami végsősoron a misék, templomok látogatottságára van negatív hatással.

Bertalan atya: Akkor legyen!

 

KR: A javaslat szerint csak az élet- és vagyonvédelmi, készenléti jellegű, illetve pihenést szolgáló, művészeti rekreációs termékeket előállító dolgozókat lehetne vasárnap is berendelni. Ebben nem feltétlenül vannak benne például a buszvezetők, akik a templomokba elszállítanák az embereket.

Bertalan atya: Akkor ne legyen!

 

KR: Az ellenzék azt mondja, ne legyen.

Bertalan atya: Akkor legyen!

 

KR: Igazándiból az ellenzék nem is mond ilyet.

Bertalan atya: Miért, mit mond az ellenzék?

 

KR: Az ellenzék ezzel kapcsolatban még nem mondott semmit.

Bertalan atya: Mondhatnának már valamit, hogy mi is ki tudjuk alakítani az álláspontunkat.

 

KR: Akkor végülis legyen szabad a vasárnap, vagy ne legyen?

Bertalan atya: Már magam sem tudom.

 

KR: Köszönjük az interjút!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzeldriport.blog.hu/api/trackback/id/tr622537865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása